Obisk Gerryja Britovška in predavanje o Irski

Irska ni le država s čudovito zeleno pokrajino, dih jemajočimi klifi in bogato keltsko zgodovino. Irska je  razred zase. Je svet čarobne mitologije, svet škratov in velikanov, svet nenavadnih športov, tradicionalne in popularne glasbe in številnih pubov, v katerih se vedno nekaj dogaja.

O vsem tem smo se lahko prepričali v sredo, 13. 3.  in četrtek, 14. 3., ko je našo šolo obiskal poseben gost. Obiskal nas je Gerry Britovšek, učitelj angleščine in ljubitelj glasbenega gledališča, rojen na Severnem Irskem. Za nas je pripravil zanimivo predavanje o Irski in njeni zgodovini. Ob slikah in video posnetkih nam je predstavil irsko mitologijo in mitološke osebe. Izvedeli smo kako je nastal Velikanov nasip (Giant’s Causeway), kdo je skrivnostna znanilka smrti Banshee, kako izgledajo irski škrati (Leprechauns) in še veliko drugih zanimivosti. Gerry nam je nato predstavil še irske znamenitosti ter tradicionalno hrano in pijačo. Nato nam je povedal nekaj o Guinnessu in o pubih, v katerih se zvečer zbirajo ljudje ter plešejo in se pogovarjajo. Na Irskem imajo tudi tradicionalna glasbila kot sta irska piščal in keltski bobni. Poslušali smo irsko glasbo, ki je bila navdih številnim hollywoodskim filmskim skladateljem. Glasba z irskim pridihom se pojavlja v Gladiatorju, Poslednjem Mohikancu, Gospodarju prstanov in še mnogih drugih filmih. Na koncu nam je Gerry predstavil še nenavadne irske športe, ki so nekakšna mešanica več vrst športov. Spoznali smo irski nogomet (Gaelic football), pri katerem lahko igralec žogo odbija tudi z roko in hurling, ki se igra s palico v obliki sekire. Igralci žogico udarjajo s palico in skušajo zadeti gol.

Predstavitev je bila zelo zanimiva, po koncu pa smo lahko Gerryja še marsikaj vprašali. Irska je zares raznolika dežela, ki ponuja veliko zanimivosti. Menim, da je Gerry navdušil veliko dijakov, ki bodo ob prvi priložnosti z veseljem obiskali ta zeleni otok.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja