Zgodovina Evropske vasi na I. gimnaziji

Projekt Evropska vas,  smo na I. gimnaziji v Celju začeli pred štirimi leti, leta 2009 z Malto, nadaljevali smo s Finsko, lani smo se naužili Francije, letos pa smo prispeli na zeleni Irski.

MALTA (2010) – FINSKA (2011) – FRANCIJA (2012)

Po prijetnem potepanju po sončnih otokih Malte, kjer od pomladi 2004 raste potomka stare trte iz Maribora, kjer vlak ne vozi, kjer ni nobene reke ali jezera, pa tudi ne gozdov, kjer imajo poseben rumen kamen, iz katerega gradijo stavbe, kjer tudi klekljajo čipke, in kjer ob angleščini govorijo tudi malteščino, smo se polni vtisov odpravili na Finsko.

V deželo tisočerih jezer in neskončnih brezovih gozdov, zanimivih  in prijaznih ljudmi, vrhunskega oblikovanja, zasanjane glasbe Jeana Sibeliusa, vročih ritmov polke in tanga, odličnih športnikov ter najboljših in najbolj rednih bralcev. In seveda v deželo finske savne.

Tradicija, razširjenost in zdravilnost savne so nas pripeljale do ideje, da stojnico posvetimo tej vroči razvadi Fincev, katere zgodovina obsega vsaj eno tisočletje.

Mrazu severa nismo mogli ubežati z neskončnim posedanjem v savni, zato smo sprejeli vabilo  očarljive dežele umetnosti, šansonov, blišča, šampanjca,… Francije. Naužili smo se njene glasbe, muzejev, gradov, blišča Azurne obale, zasanjanosti polj sivke, melodičnosti francoskega jezika… Razvajali smo se s sladkostmi francoske kulinarike in se prepustili »le charme de vivre«

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja